VIÑEDOS Y VARIEDADES / VINEYARDS AND VARIETIES

El fundo Tabontinaja cuenta con distintas variedades, donde predominan Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carignan. Las variedades han sido injertadas en plantas país, de más de 100 años, los cuales aportan la adecuación al terroir.
La base de grandes vinos son buenas uvas, por lo que, nuestro trabajo se centra en nuestras viñas, las cuales son manejadas manualmente, Cada lote ha sido estudiado en su fenología y desarrollo buscando trabajar en el, para obtener los mejores vinos.

Outstanding grapes are at the heart of all great wines. For this reason, our work is focussed on the vines in the Tabontinaja Vineyards, all of which are cared for and harvested exclusively by hand. Our commitment to this slower and more skilled style of production.
We grow a range of varieties in the Tabontinaja Vineyards: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Carignan, Malbec and Syrah. These are all grafted onto century old Mission vine rootstock which contributes greatly to the character and terroir. We study, harvest and ferment each variety individually to develop and create the finest wines.

 

SUELOS / SOIL

Son suelos sedimentarios, de origen granítico, en posiciones de terraza aluvio- coluvial, son suelos profundos. Desarrollados in Situ a partir de rocas metamórficas, textura franco arcillosa, permite el desarrollo de raíces en profundidad.

The Tabontinaja Vineyards benefit from singular soil composition. Terraces made up of alluvial clay soils and deep granitic colluvial rocks accommodate deep root systems without excessive fertility. The gently rolling hills with gradients of 5 to 8% ensure good drainage. This combination results in a low yield of distinctive fruit.

 

CLIMA / CLIMATE

Estamos en la zona climática del secano costero, lo que nos induce a trabajar en base al concepto de dry farming, la lluvia es nuestro principal actor, encargado de depositar el agua para el desarrollo y vida de nuestras parras.
El clima se presenta con cuatro estaciones marcadas y durante el periodo de madurez, tenemos temperaturas máximas de 30°C durante el día para bajar a 10°C en la noche creando una alta diferencia climática entre el día y la noche lo que potencia los vinos tintos fríos, acentuando sus aromas, la precipitación promedio es de 800 mm al año.

The Loncomilla Valley is located in the coastal dry area of the Maule Valley. This rare climate inspired us to apply the concept of dry farming, without irrigation. The rainfall in winter and early spring (800mm p.a) is essential to our system and has sole responsibility for providing our vines with water for the duration of the growing season.
The rain is central; however, all of our 4 distinct seasons are vital to the development of our grapes. Whilst the grapes are ripening the vast temperature swings, from 30ºC during the day down to 10ºC at night, concentrate the flavours and develop more complex aromas in our fruit.